zondag 5 februari 2017

03 - Merksplas - Waar vagebonden probeerden te ontsnappen - 9 Km


We starten aan de 'Kapel' recht tegen over de 'Kolonie' de huidige strafinrichting. Kapel zeg je wel ik weet kerken die behoorlijk kleiner zin maar als je bedenkt dat in het verleden naar de mis gaan verplichte dienst was dan is het ook niet zo verwonderlijk dat deze kapel zo groot is.
We gaan weg van de kapel en gaan op weg naar de vestigings gracht die ooit is gegraven en nu lijkt het niets maar als je er even bij stil staat moet dit een behoorlijk werk zijn geweest. Het is gegraven door de bewoners van Kolonie en in een tijd dat er nog geen graafmachines waren die een aantal km per dag openlegden.

Als we de gracht een eind volgen komen we aan bij een zwemkom. Nu nodigd het groene water niet uiit tot een zwembeurt maar ik kan me voorstellen bij een gesloten gracht met stromend water dit in de zomer zeker een aangename verfrissing was.
Na een afslag weg van de gracht kom ik op een kruispunt onderstaande tegen. En meteen herken ik dit als een schuttersputje waar je met 2 rechtopstaand de vijand onder vuur kan nemen en onder de bomen goed verborgen. Je herkend gemakkelijk de vergane zandzakjes die eigenlijk een soort beton worden. Hier zie je één rij hoog zakjes maar ik vermoed dat die gemakkelijk 3 tot 4 hoog hebben gelegen.

Aangekomen aan de kleine boerderij waar toen in de tijd gedwongen opleiding in de landbouw werd gegeven; kom je ook meteen aan het gedenkteken voor 'John William Harper' een held die bij de bevrijding in WO II zijn leven liet.

Binnenzicht van de kleine boerderij.



Als je even verder gaat zie je de 'Grote boerderij' waar ook natuurlijk opleidingen werden gegeven. Vandaag is deze volop in restauratie want het hele gebied rond de Kolonie is beschermd monument.
Wanneer we terug voor bij het gedenkmonument gaan en de omwalling opgaan die ontstaan is na het graven van de gracht dan komen we ons tweede schuttersputje tegen deze is iets beter intact dan de vorige. En de plaatselijke basis school heeft deze wat versierd met een paar soldaten. Zijnde het niet dat de huidige soldaten de verkeerde kant opkijken ..... maar het initiatief is zeker leuk :-)
Op de verdere terug weg komen we nog een wonder der natuur tegen een zieke boom waar zwammen zodanige aantasting hebben gedaan dat een heel grote tak is uitgebroken. Wat kan de natuur toch prachtig zijn.

Zoals steeds vind je voor de geïntereseerden hieronder de GPX voor deze wandeling.

https://drive.google.com/file/d/0B-ONLKPlYGJ7T3ZVdTB6WnhubVU/view?usp=sharing





Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Populaire Posts